“Allemaal angst”, gastblog van Bart de Koning, specialist in natuureducatie.

  • Home
  • EMDR
  • “Allemaal angst”, gastblog van Bart de Koning, specialist in natuureducatie.

Bart de Koning, specialist in natuureducatie,  (www.natuureducatie.com) is momenteel met een fiets trektocht bezig van ruim 2 maanden. In zijn blog schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen. Hierbij zijn bijdrage over angst in relatie tot zijn fietstocht:

Allemaal angst:

Bij gebrek aan I-pod (goddank) spelen de hele fietsdag allerlei liedjes in je hoofd. Die soms om een analyse vragen. Zoals bij het lied ‘mijn droom’ van Bram Vermeulen over angst:

Ik zeg: “Ik ben Bram”
Maar ik ben daar opeens niet zo zeker meer van
Je kijkt me aan en zegt
“Ik weet het, jij bent bang”
Ik ben bang, bang
Bang dat ik niet meer wakker word
Dat ik nooit meer ontkomen kan

En dat is maar al te waar. Voordat ik aan deze exercitie begon, werd ik geconfronteerd met allerlei angsten. Zou het echt doorgaan? Komt er niks tussen? Kan ik het financieel maken? Loop ik geen opdrachten mis? Gebeurt er niks akeligs met familie en vrienden? En ben ik er dan niet bij?

Maar belangrijker in mijn geval (heb last van artritis en psoriasis) was: Kan Ik Het Wel?
Deze winter kwam er weinig van fietsen. Sneeuw, ijzel, weerellende.
Dus pas eind maart voorzichtig gaan fietsen. En het viel niet mee.
Op een mooie aprildag toch maar eens een grote tocht gemaakt. Het ging lekker. 100 km. In geen 20 jaar meer gereden. Maar help: een liesblessure, en de enkel deed ook pijn, en daarna de achillespees en toen een naar trekkend pijntje in de kuit. Fysio, acupunctuur. Het hielp een beetje. Maar vooral de bemoedigende woorden: ´jij geen sportman? Moet je kijken wat je van plan bent?’

Goed, nu zo’n 1000 kilometer op de fiets verder. En het gaat eigenlijk steeds beter.
Wat mij doet bedenken dat veel pijntjes, veel gevoelens om het niet te doen, allemaal gebaseerd zijn op angst, ‘domme’ angst, waar je dus kennelijk overheen moet stappen. Ik heb dat dan vooral lichamelijk. Maar andere mensen laten zich door iets anders weerhouden. En dat is verdomd jammer. Want het is fantastisch om heel lang, en heel ver te fietsen, te wandelen, te reizen. Iets te doen waarvan je denkt:: ‘het is leuk maar helaas het kan niet…’ Ik kan het iedereen aanraden.

Goed nu in een fraai dorpshotel in midden Beieren, nog 50 km tot de mooie blauwe Donau. Ben van plan om de Donau af te fietsen naar de bron, vandaar de heuvel over naar de bron van de Neckar, over Stuttgart, Mannheim richting Rijn, en dan langzamerhand naar mijn vakantieadres (huisje voor een weekje met een vriendin) langs de Moezel. Heb nog een hele maand. Dus neem morgen alvast maar eens een rustdag (of fietsen zonder bagage dat kan ook).

Zoals ze hier in Beieren zeggen:
Gruss Gott

Bart de Koning, specialist in natuureducatie.