Migraine / hoofdpijn

Migraine, hoofdpijn, hoge bloeddruk, gejaagd gevoel, allemaal verschijnselen die het gevolg kunnen zijn van stress, spanningen, angsten, onrust.

Van migraine kun je een of meerdere dagen veel last hebben.Migraine is een zware, bonzende hoofdpijn aan één kant van het hoofd. Vaak gaat migraine samen met misselijkheid en overgeven en neemt toe bij lichamelijke inspanning. Sommige mensen met migraine zijn overgevoelig voor geluid, licht en sommige geuren. Soms wordt een migraine-aanval voorafgegaan door bepaalde voortekens. Die voortekens kunnen bestaan uit visuele verschijnselen zoals het zien van lichtflitsen of sterretjes. Het kan gebeuren dat een deel van het gezichtsveld wegvalt en ook spraakstoornissen en stemmingsstoornissen zijn mogelijk. Deze voortekenen duren vaak 15 tot 45 minuten. Migraine komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Migraine kun je aanpakken door te onderzoeken wat de oorzaak is, de zogenaamde migraine-triggers, de uitlokkende factoren van de hoofdpijn. Bij de meeste migraine-patiënten bestaan de triggers uit voedingsmiddelen zoals chocolade, wijn, koffie of kaas. Andere veel voorkomende triggers zijn stress-situaties, hormonale schommelingen, en veranderingen in het dagelijkse leven.

Zo zijn er veel mensen die moeite hebben met de overgang van het weekritme naar het weekendritme en omgekeerd. In dat geval kan het zijn dat je bijvoorbeeld op zaterdag een migraine-aanval krijgt omdat je lichaam de stressvan de voorbije werkweek van zich af wil schudden.

Vanzelfsprekend is het van belang door een arts goed onderzoek te laten doen naar medische oorzaken en zonodig behandelingen te volgen. Om de gevolgen te bestrijden kan de huisarts medicijnen voorschrijven.

Om de oorzaken van stress, spanningen angsten te onderzoeken  en hier anders mee om te gaan is NLP coaching bij uitstek geschikt. In mijn coaching pas ik een combinatie van technieken toe (NLP, bio-feedback apparatuur en hartademhalingstechnieken, mindfulnesstechnieken, hypnosetechnieken (Ericksoniaanse hypnose) en Sociaal Panoramatechnieken. (model van psycholoog en NLP ontwikkelaar Lucas Derks) Met deze combinatie van coachingstechnieken is krachtig veranderwerk mogelijk in het omgaan met stressfactoren en zul je minder fysieke klachten ervaren.

wil je reageren op dit blog? klik hieronder op comments.