“Body en mind dag” bij Studio Perfect! Deventer 8 mei 2010

  • Home
  • EMDR
  • “Body en mind dag” bij Studio Perfect! Deventer 8 mei 2010

 

Op deze body & mind dag van Studio Perfect! o.a. de workshop stressreductie (NLP, hartcoherentie, mindfulness en hypnose) door Joost Ostendorf Coaching Deventer.

 

NLP gezondheids, welzijns en mental coaching

Programma:
12.00-12.45 Workshop Acupressuur
Sanne van der Zee, acupuncturist i.o. (www.qizee.nl)

12.45-13.15 Chi Neng Qigong
Erica Meulenbroek

13.15-13.30 Pauze

13.30-15.00 Workshop ‘Stressreductie’ (NLP oefeningen, Mindfulness, hartcoherentie en hypnose oefeningen). Joost Ostendorf Coaching Deventer (www.joostostendorf.nl)

15.00-15.15 Pauze

15.15-16.45 Ashtanga Yoga, Full Primary Series Led-Class
Mieke Vollenbroek (www.zeyna.nl)
Maxi Meissner, adjustment
Patricia Fontana, adjustment
Leonie de Dreu, adjustment

16.45-17.15 Yoga Nidra
Leonie de Dreu

Kosten voor deze persoonlijke ontwikkelingsdag:

• € 5,00 leden van Studio Perfect
• € 15,00 niet leden van Studio Perfect

Inschrijven:
• Bij de receptie van de Studio Perfect vestigingen

Lokatie:
• Studio Perfect Ceintuurbaan 7a
Wenst u meer informatie, spreek dan onze Yoga docenten aan. Zij helpen u graag verder!

Omschrijvingen:

Workshop Acupressuur In deze workshop zal een inleiding gegeven worden in het ontstaan en de werking van acupressuur. Acupressuur is zeer doeltreffend bij verschillende klachten en vrijwel overal toepasbaar. De meest voorkomende klachten zullen daarom ook praktisch uitgelegd worden zoals verkoudheid, stress, rugklachten, spijsverteringsklachten etc. Tijdens de workshop krijg je de getoonde voorbeelden op papier mee zodat je er ook nadien direct mee aan de slag kan.

Chi Neng Qigong is een Chinese bewegingsleer en uitermate effectief voor het versterken van zowel lichaam als geest. De eenvoudige en sierlijke oefeningen stimuleren de doorstroom van energie (Qi) en maken je lichaam ontspannen en krachtig. De Chi Neng Qigong sluit perfect aan bij de workshop ‘Acupressuur’.

Workshop  ‘Stressreductie’ door Joost Ostendorf Coaching Deventer

(NLP oefeningen, Mindfulness, hartcoherentie, hersengolvenbeïnvloeding en hypnose oefeningen)
Een effectieve combinatie van oefeningen om het effect van stress op lichaam en geest snel duidelijk te maken . Je leert wat je anders kunt doen om de stress efficiënt te reduceren in stressvolle situaties.

inhoud:

 balansoefening
 inleiding hartcoherentie
 inleiding hersengolven werking  met breinmachine
 hypnotische trance oefening

Gelegenheid tot zelf oefenen met de apparatuur.

Balansoefening:
het luisteren naar je eigen lichaam en alleen waarnemen van wat er om je heen gebeurt zijn velen niet gewend.
Eerder is de neiging signalen te negeren en direct te reageren op alles wat er gebeurt en er meteen over te denken en er een conclusie aan te verbinden.
Door deze oefening ontdek je weer wat je voelt, en kun je oefen alleen waar te nemen wat er is met behulp van je zintuigen zonder er meteen van alles bij te gaan bedenken.

Hartcoherentie:
Uit onderzoek is gebleken dat het hart een zelfstandig neuronaal netwerk heeft dat samenwerkt met de hersenen. Door bewust ritmischer en dieper te ademen gaat het hart ook regelmatige slaan. Vervolgens neemt de productie van de stresshormonen adrenaline en cortisol af en worden helende, endorfines aangemaakt. Hierdoor wordt een positievere emotionele toestand bereikt, (FLOW-ervaring). Dit wordt hartcoherentie genoemd. Om deze processen te trainen en aan te tonen maak ik gebruik van biofeedback-apparatuur. De resultaten zie je op de apparatuur, die geeft het effect van stress op je lichaam en geest snel inzichtelijk in beeld en geluid. Je merkt wat je anders kunt doen om de stress efficiënt te reduceren en te reguleren, ook in stressoproepende situaties. hersengolvenbeïnvloeding met de breinmachine:
Een brainmachine ook wel Mind Machine genoemd, is een apparaat dat d.m.v. licht en geluid de frequentie van de hersengolven beïnvloedt. Je hebt een bril en een koptelefoon op. Door de lichtsignalen en
geluidspulsen wordt je geleid naar verschillende staten van bewustzijn zoals ontspanning, concentratie, meditatie, slaap, etc.

Hypnose oefening:
Met de term hypnose wordt een bewustzijnstoestand aangeduid waarbij je diep ontspannen en volledig geconcentreerd bent. Hypnotherapie is het gebruik van deze trance door een coach of hypnotherapeut om te komen tot verandering van gevoel/gedrag. Dagelijks komen we in een hypnotische (trance) toestand , wanneer we een boek lezen en we zijn zo geconcerteerd aan het lezen, dan kun je zeggen dat je in een hypnotische toestand bent, want je hoort bepaalde dingen die gebeuren niet. Of bijvoorbeeld, je rijdt in de auto en denkt opeens, oh, ben ik hier al, ik heb 3 verkeerslichten gemist. Ook dan was je in een hypnotische trance, en je altijd aanwezige bewuste heeft er gelukkig voor gezorgd dat je verantwoord opereerde.
Je zult merken dat deze vorm van verhoogde concentratie en diepe ontspanning erg prettig is. Tegelijkertijd houdt je volledig controle over je geest en lichaam. Door je sterk te concentreren op je innerlijke wereld kun je mogelijkheden in jezelf ontdekken waarvan je je eerst niet bewust was. Ook de combinatie met overbrengen van hulpbronnen tijdens een hypnose oefening is een krachtig middel bij bijvoorbeeld stressreductie of belemmerende overtuigingen.
Joost Ostendorf Coaching Rielerweg 238 7416 ZM Deventer
telefoon 0570-785154 mobiel: 0644644333 website: www.joostostendorf.nl mail: info@joostostendorf.nl

Ashtanga Yoga, Full Primary Series Led-Class Ashtanga Yoga is een sterk fysieke vorm van yoga. In elkaar overvloeiende oefeningen worden met ademhalingstechnieken gecombineerd.
De herondekkers van Ashtanga Yoga zijn Sri Tirumalai Krishnamachary en Pattabhi Jois. Zij bestudeerden het manuscript Yoga Korunta dat 500 tot 1500 jaar geleden op boombladeren werd geschreven en dat Ashtanga Yoga beschreef. De methode zelf wordt rond 5000 jaar oud geschat. Kirshnamacharya en Pattabhi maakten een selectie uit het manuscript van zes series die elk uit 40 asana’s bestonden. De houdingen samen vormen een doorstromend geheel, flow in het Engels.
Tijdens de Body & Mind dag wordt de volledige serie asana’s gedoceerd.

Yoga Nidra We leven in een wereld vol met verplichtingen, eisen, en competitie. Daarbij worden we  blootgesteld aan veel informatie via de radio, televisie, reclame, emails en kranten. Onze zintuigen en ons zenuwstelsel raken hierdoor vaak overprikkeld en –vermoeid. Het werkt door op onze normale nachtrust die vervolgens niet de benodigde uitrusting geeft. Als je dit herkenbaar vindt, dan kan Yoga Nidra een groot hulpmiddel zijn voor je gemoedstoestand. Het woord ‘Nidra’ betekent ‘slaap’. De meditatieve techniek van Yoga Nidra wordt reeds beschreven in de oude teksten, de Tantra’s. Gedurende Yoga Nidra zit het bewustzijn tussen slapen en waken in, zonder dat het een relatie heeft met een van beide.
De enige zintuigen die tijdens de Yoga Nidra actief blijven, zijn het voelen en het luisteren.
Yoga Nidra ontspant fysieke, mentale en emotionele stress of onrust, hetgeen je dichterbij je echte/ware Zelf brengt. Een uur Yoga Nidra is te vergelijken met vier uur slaap. Tijdens de gewone slaap zijn wij niet bewust van het lichaam noch van de externe omgeving. Ondanks fysieke en mentale spanning is het mogelijk te slapen, terwijl tijdens Yoga Nidra de fysieke en mentale onrust met bewustheid wordt verminderd.
In sommige gevallen wordt Yoga Nidra gebruikt om bijvoorbeeld talen te leren. Verder wordt het toegepast op om te kunnen gaan met zowel acute als chronische aandoeningen, bijvoorbeeld hypertensie, hart en vaatziekten, artritis, CARA, maagzweren, migraine en angst. Het ontspant de ‘mind’ in het geval van mentale ‘overload’.